Dr. Sarungi Emőke

Dr. Sarungi Emőke egyetemi tanulmányait a Szent- Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen Szegeden végezte. Ezt követően az SZTE Gyermek- és Ifjúságpszichiátria Osztályon dolgozott, az SZTE Pszichiátriai Klinikán elvégzett szakmai gyakorlatot követően felnőtt pszichiátriai szakvizsgát, majd gyermekpszichiátriai szakvizsgát tett. Az ott eltöltött évek alatt részt vett a magyar és angol nyelvű oktatásban, kutatásokban (1997-98 DESCA, Kutatás a gyermekkori depresszió genetikai tényezői témájában, Pittsburgh University és SZTE Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztály) és elkezdte pszichoterápiás tanulmányait. A Szent- Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem és a londoni Guy’s and St. Thomas’ Hospital (British Council Academic Link Programme 1991-1994) által szervezett vizuális pszichoterápiás képzés elvégzése alatt a témában tanulmányúton vett részt Guy’s and St. Thomas’ Hospital gyermekpszichiátriai részlegén Londonban. A pszichoterápiás képzés propedeutikai fázisának elvégzése után (1995-1996), az OPNI Tündérhegyi Pszichoterápiás osztályon a Klinikai képzés 2 évét végezte el (1996-1998). A szegedi Nevelési Tanácsadóban (1999 – 2003), majd a Logopédiai Intézetben (2003 – 2009) dolgozott gyermekpszichiáterként. A Pszichoanalitikusan Orientált Pszichoterápiás Egyesület szupervíziós csoportjában vett részt rendszeresen két évig (1998-2000), majd a Csoportanalitikus Kiképző Társaság képzését végezte el csoportanalitikus szinten (2003-2007), csoportos szupervízión szintén a CSAKIT kiképzőinél vett részt (2007-2009). Ezt követően részt vett a Gyászfeldolgozás Módszer® Magyarország központjának létrehozásában (2009-2011), majd a The Grief Recovery Institute (Los Angeles, Sherman Oaks, California) képzésén gyászfeldolgozás specialista képzettséget szerzett.

A csoportanalitikus módszerspecifikus vizsgát 2015-ben, a pszichoterapeuta szakvizsgát 2016-ban tette le. 2009-től a Szegedi Tudományegyetem Pszichológiai Tanszékének oktatója, 2016-tól az ELTE PPK Tanácsadó Szakpszichológus képzésén óraadó, emellett magánpraxist folytat az M6 Pszichológiai Tanácsadó és Oktató Központban, amelynek szakmai tevékenységében aktívan részt vesz (2009 -). 2017 őszétől a CSAKIT képzésen szemináriumot vezet, csoportanalitikus kiképző jelöltként. 2019 márciusától a Kharón Thanatológiai Szemle szerkesztőbizottságának tagja.

Rendszeresen tart előadásokat iskolákban, közösségekben, továbbképzéseken és konferenciákon.

Alapítóként és kuratóriumi tagként 2015-től részt vesz a Gyógyulás a Gyászból Egészségmegőrző, Fejlesztő, Terápiás és Művészeti Alapítvány munkájában. Ötletgazdája, egyik szervezője és fellépője a rendszeresen megrendezésre kerülő KREATÍV SEGÍTŐK Összművészeti Jótékonysági Rendezvénynek. Szakmai érdeklődése a művészetterápia, a csoportanalízis és a gyászfeldolgozás területeire irányul az elmúlt években.

A módszerről röviden

A Gyászfeldolgozás Módszer® (Grief Recovery Method®) John W. James és Russell Friedman által alapított és vezetett Grief Recovery Institute-ból indult el útjára az USA-ban a hetvenes években. Azóta több országban és Magyarországon is létrejöttek és működnek a módszert alkalmazó és gyászfeldolgozás módszer specialistákat képző központok. Andrea Herke Dahlgren Svédországban és Los Angelesben képződött gyászfeldolgozás módszer specialista vezetésével Magyarországon 2009-től indult el a módszer átadása a Gyászfeldolgozás Módszer® Magyarország központjában csoportosan és egyénileg a gyászolók és sokféle érzelmi veszteséget (válás, szakítás, munkahely elvesztése, bizalomvesztés, költözés stb.) átélt emberek megsegítésére. Az eddigi több száz résztvevő visszajelzései és a központban zajló kutatás eddigi eredményei alapján az önsegítő módszer hatékony lehet sokféle érzelmi veszteség feldolgozásában, valamint a feldolgozatlan gyász okozta testi és lelki egészségkárosodások megelőzésében.

A központ szakmai vezetője 2012 óta Dr. Sarungi Emőke felnőtt- és gyermekpszichiáter, csoportanalitikus pszichoterapeuta, Gyászfeldolgozás Módszer® Tréner, aki 2011-ben és 2015-ben Los Angeles/Sherman Oaksban a Grief Recovery Institute-ban végezte el a gyászfeldolgozás specialista képzést Russell Friedmannél, a módszer kidolgozóinak és a könyv szerzőpárosának egyikénél. Tréneri kiképzését Russell Friedman (Grief Recovery Institute, USA) és Carole Handerson (a Grief Recovery Method® UK vezetője) mentorálása mellett folytatta, kiképzői között volt Cole James (Grief Recovery Institute USA vezetője) és Phyl Edmonds (a Grief Recovery Method® UK Trénere).

2015. június 20-án jegyezték be a Gyógyulás a Gyászból Alapítványt, amelynek célkitűzése többek között a Gyászfeldolgozás Módszer® minél szélesebb körben való elterjesztése Magyarországon, valamint anyagi támogatás nyújtása rászorulóknak a pszichoterápiás ellátásban, vagy gyászfeldolgozásban.

A kuratórium elnöke: dr. Osváth Viola, kuratóriumi tagok: Somogyváriné Oláh Krisztina, dr. Sarungi Emőke.

“Mindig érdekelt az is, hogy milyen módon lehet másokat hozzásegíteni ahhoz, hogy átéljék és életük részévé tegyék azt a tapasztalatot, hogy tudnak hatni saját életükre, testi-lelki közérzetükre és kapcsolataik minőségére.” (dr. Sarungi Emőke)